Verschil osteo-fysio-chiro 2019-08-11T13:48:42+02:00

Fysiotherapie

Chiropractie

Verschil tussen osteopaat, fysiotherapeut en chiropractor

Het verschil tussen een osteopaat, fysiotherapeut en chiropractor is vaak onduidelijk voor u als paardeneigenaar.
Wanneer belt u naar wie? Wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten?

Fysiotherapie houdt zich bezig met het bewegingsapparaat. De huid, spieren, botten en het zenuwstelsel. Een fysiotherapeut bekijkt en test de beweeglijkheid van de gewrichten in de benen en in de wervelkolom.
Als een gewricht een beperkte beweeglijkheid heeft weet een fysiotherapeut de juiste behandelingen en/of oefeningen toe te passen om de beweeglijkheid weer te vergroten.

Een chiropractor en osteopaat hebben een gemeenschappelijke oorsprong. De chiropractie werkt primair vanuit het zenuwstelsel en de wervelkolom. Indien zich in de wervelkolom functiestoornissen voordoen (blokkades), dan ontstaan er ook storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwen. De chiropractor kan deze blokkades opheffen. Indien het zenuwstelsel de juiste informatie kan doorgeven en ontvangen moet het lichaam goed kunnen functioneren en herstellen.

Osteopathie is een praktische toepassing van de anatomie en fysiologie van het lichaam. Er zijn diverse systemen in het lichaam die onderling een relatie hebben met elkaar(zie figuur in linker kolom). Een osteopaat weet hoe deze systemen met elkaar verbonden zijn en kan de relaties leggen. Net als een fysiotherapeut kan een osteopaat het bewegingsapparaat beoordelen en testen. En net als een chiropractor kan de osteopaat de blokkades in de wervelkolom behandelen om het zenuwstelsel optimaal te laten functioneren.
Een osteopaat is echter ook getraind om heel subtiele veranderingen in het lichaam waar te nemen die een relatie kunnen hebben met de organen. Ook de plek van de blokkade in de wervelkolom kan veel informatie geven over de toestand van een orgaan. Een osteopaat werkt niet één richting op maar begrijpt dat de symptomen een onderdeel van het geheel van samenwerkende systemen is en zal dan ook de bijbehorende systemen behandelen voor een optimaal herstel.

Als voorbeeld een niet traumatisch peesprobleem:
Een fysiotherapeut zal kijken naar de beweeglijkheid van het been, de schouder en eventueel het bewegingspatroon van het paard. Hij/zij zal hier meer balans in aan proberen te brengen middels training.

De chiropractor zal de, onvermijdelijk aanwezige, blokkades behandelen in de nek en rug van het paard. Het paard zou dan vanuit een goed functionerend zenuwstelsel moeten herstellen.

De osteopaat zal dezelfde blokkades behandelen, zorg dragen voor een goede beweeglijkheid van schouder en been. Hij/zij zal de organen behandelen die gerelateerd zijn aan het ontstaan van de blokkades in de wervelkolom, bijvoorbeeld de lever.(organen hebben ook hun eigen beweeglijkheid!) Hij/zij zal de bijbehorende bindweefselstructuren behandelen.
Kortom, een osteopaat behandelt alle relaties die met de klacht te maken hebben. Een cirkel is rond. Vanuit de optiek van een osteopaat kan je niet het ene behandelen zonder het andere te behandelen. Er moet een evenwicht zijn.

Klik hier om het filmpje van Bit Magazine te bekijken waarin Gisela Bartels uitleg geeft over de verschillen tussen de fysiotherapeut, osteopaat en chiropractor.

text.