Werkwijze 2019-08-11T13:49:03+02:00

Uitleg verbinding tussen diverse
lagen in het lichaam.
Vanaf 05:20 zie je een duidelijke
grafische weergave. 

(klik op de afbeelding voor de video)

Fascia is een alles verbindende
structuur in het lichaam.
De werking en functie hier van

uitgelegd met een grapefruit.
(klik op de afbeelding voor de video)

Werkwijze en Behandeling

De standaard omschrijving van osteopathie is dat zij werkt in drie systemen welke met elkaar in verbinding staan:Het bewegingsapparaat, de organen en het cranio-sacrale systeem.
Voor mij persoonlijk gaat osteopathie veel verder omdat er meerdere systemen in het lichaam aanwezig zijn die we eigenlijk niet los van elkaar kunnen zien. Je hebt een systeem in een systeem in een systeem in een systeem, etc.

Het gaat om de verbinding tussen de diverse structuren in het lichaam. Hier in is fascia (spreek uit: faa-si-ja) een heel belangrijke alles met elkaar verbindende structuur. Er is verbinding van de huid tot en met celniveau. Zie video’s links om een indruk te krijgen.

We gaan altijd uit van het principe dat onze spieren aan de botten opgehangen zijn. Maar in feite begint ons bestaan als een zakje cellen zonder botten en is alles opgehangen aan de fascia i.p.v. het skelet. Het skelet is eigenlijk het laatste wat doorgroeit.

Fascia is in de medische wereld de laatste paar jaar enorm in populariteit toegenomen. Dit is ‘blindness to history’ want fascia is niks nieuws, het is er altijd al geweest en osteopaten werkten hier al vanaf het begin mee en de Chinese geneeskunde al een paar duizend jaar. Alleen heeft men het een andere naam gegeven en heeft men zich niet afgevraagd of iemand anders dit al bedacht heeft in het verleden.
Hoe dan ook, gelukkig wordt nu de waarde van fascia steeds meer erkend.

Vele verbindingen zijn terug te vinden vanuit de embryologie. Hier heb ik ook over geschreven in mijn thesis over het diafragma van het paard welke internationale belangstelling geniet.

Mijn uitdaging zit in het vinden van de juiste methode bij de juiste hulpvraag. Daarom geven mijn eigen uitgebreide toolbox gecombineerd met een kwalitatief hoog en betrouwbaar netwerk een zeer grote slagingskans van de behandeling.
Dit betekent in de meeste gevallen dat uw paard zal verbeteren maar soms ook dat het de ‘ruis’ weg haalt en de ware oorzaak duidelijk zal worden. Om van hier uit een verder behandeltraject in te gaan, eventueel bij een andere passende therapeut en/of arts.

Tijdens mijn behandeling integreer ik alle opgedane kennis en kunde zoals u terug kunt vinden onder ‘diensten’.

Voorbereiding
Zorg dat uw paard schoon en droog is en ten minste twee uur van tevoren zich niet heeft ingespannen. Dit om zo goed mogelijk de (soms heel subtiele maar heel belangrijke) verschillen in warmte of verhardingen in het lichaam te kunnen voelen.

Laat mij z.s.m. weten als een paard een besmettelijke huidaandoening (bijv. schimmel) of ziekte (bijv. influenza, droes) heeft zodat ik hier rekening mee kan houden bij het inplannen met andere afspraken.

Onderzoek
Het onderzoek bestaat primair uit het observeren en palperen (voelen) en testen van het paard in stand en in stap. Indien nodig worden aanvullende bewegingen gevraagd. Dit kan rechtuit of op de harde of zachte volte zijn.

Behandeling
Een osteopaat lost de problemen op middels diverse manuele technieken. Dit kunnen zachte technieken zijn maar ook de bekende manipulaties (in de volksmond ‘kraken’). Wanneer de oorzaak van de klachten is opgelost, kan het lichaam zichzelf verder herstellen. Hoe snel een dier hersteld, is afhankelijk van de aard en de duur van de klachten.

Tussen de behandelingen zit 6-8 weken om het lichaam voldoende tijd te geven een nieuwe balans te vinden. Dit lijkt lang maar is essentieel voor een positief effect. Gemiddeld zijn 1 tot 3 behandelingen nodig.

Na de behandeling
Voor alle vragen kunt u mij via de gebruikelijke wegen een bericht sturen of gewoon bellen.
Een behandeling heeft tijd nodig. Net als een wondje dat tijd nodig heeft om te helen. Het kan dus zijn dat u pas verschil merkt na twee weken, in enkele gevallen zelfs wat langer maar meestal sneller.

Let op!
Bij acute problemen, zoals bijvoorbeeld slokdarmverstoppingen, acute kolieken, acute kreupelheden en koorts is osteopathie niet de eerst aangewezen therapie. Raadpleeg uw dierenarts!

Indien ik u niet (volledig) van dienst kan zijn, zal voor een passende doorverwijzing gezorgd worden.